Opstellen van de leidraad
Op het moment dat een kind in de palliatieve fase komt, wordt er door de hoofdbehandelaar (kinderoncoloog) samen met de casemanager/verpleegkundig specialist een leidraad opgesteld. De leidraad bevat contactgegevens van de verschillende hulpverleners, adviezen over symptoombestrijding, psychosociale aandachtspunten en afspraken over eventuele behandelbeperkingen.
De rol van de fysiotherapeut
De (kinder)fysiotherapeut uit het Prinses Máxima Centrum kan in consult worden gevraagd bij een kind tijdens de palliatieve en terminale fase door de hoofdbehandelaar, een ander verwijzend specialist of het Kinder Comfort Team. Daarbij dient er sprake te zijn van een hulpvraag van ouders en/of kind of verwijzer. De fysiotherapeut brengt de problematiek van de kind en ouders en zijn omgeving in kaart op het gebied van functie, activiteiten en participatie, externe en persoonlijke factoren en maakt samen met kind, ouders en naasten keuzes over de behandeldoelen.
Doorverwijzing
Als (kinder)fysiotherapeut aangesloten bij KinderOncoNet kan een kind tijdens deze fase naar jou worden doorverwezen. De hulpvraag die je kan verwachten heeft betrekking op vermoeidheid/fysiek functioneren, dyspneu, hoesten, decubitus of misselijkheid. Het accent van je behandeling zal in de palliatieve fase geleidelijk verschuiven van herstel, naar ondersteunende zorg en bestrijding van symptomen. Het hoofddoel van de behandeling is optimaal fysiek functioneren om gewenste en noodzakelijk activiteiten en/of handelingen uit te kunnen voeren. Middels de overdracht van de (kinder)fysiotherapeut uit het Máxima zal je worden meegenomen in de opgestelde leidraad.
- Inschakelen van een fysiotherapeut/ergotherapeut.
- Begrip en inzicht geven in de oorzaken van vermoeidheid
- Ontspannings- en afleidingsactiviteiten.
- Inspannings-/trainingsprogramma door een fysiotherapeut of een revalidatieprogramma bij kind met een redelijke tot goede conditie.
Overweeg
- Belang van balans tussen fysieke activiteiten en rust, spreiding en prioritering te bespreken.
- Stimuleer om zo veel mogelijk uit bed te komen.
- Informatie geven over ademhalingsoefeningen.
Overweeg
- Bed- en houdingsadviezen geven.
- Neuro electrical stimulation and chest wall vibration toepassen.
- Informatie geven over ademhalingsoefeningen.
Overweeg
- Houdingsdrainage
- Airway Clearance technieken zoals huffen
- Inschakelen van fysiotherapeut/ergotherapeut voor het gebruik van hulpmiddelen of het maken van aanpassingen.
- Geven van houdingsadviezen en wisselligging beleid.
- Ontspanning, massage en/of afleiding door fysiotherapeut, psycholoog en/of muziektherapeut.