Een deel van de kunst wordt tentoongesteld in openbare ruimtes en een deel in semi-openbare ruimtes zoals de vergaderruimtes en kantoren. De kunstcommissie ontvangt kunst via schenkingen of in bruikleen.
“Zonder kunst geen kwaliteit van leven.”
Het kunstbeleid draagt actief bij aan de kwaliteit van leven van kind en gezin. In het Prinses Máxima Centrum wordt gewerkt vanuit ontwikkelingsgerichte zorg. Dit betekent dat we de ontwikkeling van het kind op de ontwikkelingsvelden namelijk fysieke, emotionele, sociale, cognitieve en spirituele ontwikkeling centraal stellen.
De commissie heeft een checklist samengesteld waarop de kunstwerken worden getoetst:
- originaliteit van het werk (authenticiteit);
- inhoudelijke helderheid van het werk;
- professionaliteit en kwaliteit;
- grensverleggend en gepassioneerd.
Contact
kunstcommissie@prinsesmaximacentrum.nl
De zomer komt er weer aan, en wat is er dan lekkerder dan een fruitig waterijsje. Lotte Kloppenburg maakte deze bontgekleurde kunstwerken in opdracht van de kunstcommissie van het Prinses Máxima Centrum.
Lotte: "Het doel van deze kunstwerken is om je te laten wegsmelten en je mee terug te nemen naar je fijnste ijsmomenten. Of juist om op een spannend moment het ijs te breken."
Het Rijksmuseum
Startpunt van de samenwerking met Het Rijksmuseum was het project Nachtwacht on Tour. Naast de aanwezigheid van de reproductie van de Nachtwacht van Rembrandt kregen de kinderen een creatief workshop pakket. Zo konden zij een eigen schilderij maken. Gita Gallé (raad van bestuur Prinses Máxima Centrum): ‘Het sluit perfect aan bij ons uitgangspunt Ontwikkelingsgerichte zorg (OGZ): we doen er alles aan doen om het gewone leven en de ontwikkeling van het kind zoveel mogelijk door te laten gaan. Ook tijdens de behandeling in het Máxima.’
Annemies Broekgaarden (hoofd publiek en educatie Rijksmuseum): ‘Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen voor wie het niet vanzelfsprekend is naar het museum te komen, toegang krijgt tot cultureel erfgoed.’
Nachtwacht on tour is mogelijk gemaakt door Philips en de Elisabeth Art Foundation/Rijksmuseum Fonds.
Anouk Foundation
Anouk Foundation is een non-profit organisatie in Zwitserland genoemd naar Anouk, een vastberaden en liefhebbend meisje met speciale behoeften, die het leven van iedereen die haar ontmoet opfleurt. De missie van de Anouk Foundation is met muurschilderingen een rustgevende en opbeurende omgeving voor kinderen en volwassenen creëren in sociale en medische instellingen. Een eenvoudige en effectieve manier om de kinderen, families en personeel te ondersteunen.
De therapeutische muurschilderingen van de Anouk Foundation troosten kinderen van alle leeftijden door hun angst voor medische instellingen te verminderen. De kunstenaars maken in samenwerking met de locatie schilderijen op maat voor diverse ruimtes, rekening houdend met de behoeften van de gebruikers. In het Prinses Máxima Centrum zijn verscheidene muren voorzien van opbeurende en vrolijke scènes, geïnspireerd op tekeningen van de kinderen.
De muurschilderingen zijn mede mogelijk gemaakt door Jaap Schouten Foundation en Sikkens.
Royal Delft
Met een Royal Delft schilderpakket aan bed, hebben kinderen Delfts Blauwe tegeltjes geschilderd. Deze tegeltjes zijn samen gebundeld tot een groot kunstwerk. Te bewonderen bij de ingang van het restaurant. In het midden van het kunstwerk staat een gedicht van Toon Hermans.
Met grote dank aan Royal Delft en Stichting Fentener van Vlissingen Foundation.
Mauritshuis
september 2022
Kinderen en hun families kunnen in de voetsporen treden van Johannes Vermeer. Kijkend en knutselend kom je alles over deze wereldberoemde kunstenaar te weten. Welke verf gebruikte Vermeer in zijn schilderijen? Hoe speelde hij met licht? Diverse leuke activiteiten en creatieve workshops zorgen ervoor dat kinderen echt in de huid van deze beroemde 17de-eeuwse kunstenaar kunnen kruipen. En het mooie is: entree is gratis voor iedereen tot en met 18 jaar!
Art@hospital
Art@hospital uit Argentinië eert de laatste wens van de Portugese Pedro Oliviera, die leed aan de meest agressieve vorm van leukemie. Het duurde slechts vijf dagen vanaf de eerste diagnose tot zijn dood, hij was 31 jaar oud. Pedro had de wens om kunst naar zijn kamer in het ziekenhuis te brengen: hij was ervan overtuigd dat hij met geduld en moed zijn ziekte kon verslaan en hij wilde dat kleur en schoonheid hem zouden omringen. Pedro was de schoonzoon van Gisella du Mée. Zij richtte Art@Hospital op om de wens van Pedro te honoreren.
Art@Hospital heeft een diverse collectie aan schilderijen van bekende en minder bekende kunstenaars geschonken aan het Prinses Máxima Centrum. Gisella du Mée: “Sommige kunstenaars zijn wereldberoemd, anderen maakten voor het eerst een schilderij. En dat maakt niet uit, want het komt allemaal vanuit het hart. Alle schilderijen zijn gemaakt met liefde, en dat maakt Art@Hospital zo bijzonder.” De collectie is te zien op de LATER-Poli en in de vergaderruimte A1, 1B1 en 1D.
AkzoNobel Art Foundation
Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de AkzoNobel Art Foundation gaven zij kunstenaar en muralist Gijs Frieling de opdracht voor een muurschildering in het Prinses Máxima Centrum. Frieling kreeg de hele gang naar het auditorium als werkterrein. “Ik vond het een uitdaging om een heel lang werk te maken. Een lang landschap, dat beeld had ik meteen. Met een muurschildering moet je je ruimtelijk en inhoudelijk verhouden tot de plek waar hij zich bevindt."