Het Prinses Máxima Centrum wil ook als het gaat om duurzaamheid topprestaties leveren. Dat streven past bij onze ambities op het gebied van ontwikkelingsgerichte zorg, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs en bij onze sociaal-maatschappelijke ambities. Duurzaamheid heeft betrekking op de hele keten waarbinnen wij ons werk doen. En het gaat erom bij te dragen aan zorg die toekomstbestendig is. Duurzaamheid is onderdeel van het concept ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO), een belangrijk uitgangspunt voor het Prinses Máxima Centrum.
Bij iedere bedrijfsbeslissing maken we daarom een afweging tussen de verschillende maatschappelijke en economische effecten. We houden rekening met stakeholderbelangen; elke bedrijfsbeslissing heeft immers invloed op de belanghebbenden van het centrum. Dat kunnen patiënten of medewerkers zijn, maar bijvoorbeeld ook omwonenden, leveranciers, investeerders en niet in de laatste plaats de maatschappij in algemene zin. We zien MVO daarom als een integrale aanpak die niet alleen gericht is op een duurzame bedrijfsvoering van het Prinses Máxima Centrum, maar ook op duurzame zorg in het belang van kind en maatschappij.
Het Prinses Máxima Centrum heeft de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend. Daarmee committeert het Máxima zich aan de vier doelen van de Green Deal: het verminderen van de CO2-uitstoot, circulair werken, minder medicijnresten in het water en het bevorderen van een gezonde omgeving in de zorg.
Zorginnovator en zorgambassadeur Duurzame Zorg Renske Karens-van Vliet is één van de drijvende krachten achter het duurzaamheidsbeleid van het Máxima. Lees hier haar verhaal.
Gezonde voeding en vooral ook lekker en helemaal afgestemd op wat kinderen willen. Op ieder moment dat ze er maar zin in hebben. Dat is de basisgedachte achter ons voedingsconcept dat is samengesteld mét kinderen. Zes keer per dag komt de Kanjerkar langs bij de kinderen om eten aan te bieden. Met voor ieder wat wils; voor alle leeftijden en ook voor ouders. Eten kan op de ouder-kindkamer of in het restaurant. Of in de huiskamers waar ouders ook zelf een maaltijd kunnen maken. Vooraf een keuze maken hoeft niet; kinderen kunnen gewoon nemen waar ze op dat moment zin in hebben. En ze worden ‘verleid’ om wat te nemen; gerechten worden zo aantrekkelijk mogelijk gepresenteerd. Denk aan een omelet in de vorm van een uil voor de kleintjes. Alles wordt vers en ambachtelijk bereid met seizoensgebonden producten en veel aandacht voor de voedingsstoffen en de hoeveelheid eiwit die de maaltijd bevat. Veel aandacht is er ook voor duurzaamheid; Hutten verzorgt het eten en drinken in het Prinses Máxima Centrum en stond destijds ook aan de basis van de Verspillingsfabriek waar van restvoedsel smaakvolle maaltijden worden gemaakt.