Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

Non-Hodgkin-lymfomen

Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 35-50 kinderen een kwaadaardig lymfoom dat niet de ziekte van Hodgkin is. De meeste kinderen zijn tussen de 5 en 12 jaar en het zijn vaker jongens dan meisjes. Het beloop van de ziekte bij kinderen is totaal anders dan bij volwassenen.

Bij een lymfoom gaat het om lymfocyten, een speciaal soort witte bloedcellen. Een van deze lymfocyten gaat een eigen leven leiden, deelt zich in hoog tempo en vormt een tumor in het lymfestelsel die zich makkelijk kan verspreiden en soms ook uitzaait naar organen en weefsels buiten het lymfestelsel. Er zijn verschillende soorten lymfocyten, zoals B-cellen en T-cellen, elk met een eigen rol. Sommige zijn voor de herkenning, andere voor het doorgeven van informatie en weer andere voor het uitschakelen van ziektekiemen en afwijkende cellen. Dat uitschakelen gebeurt in de lymfeklieren. Die liggen vlak onder de huid, zoals in de hals, oksels en liezen, en dieper in het lichaam zoals tussen de longen, de darmen en achterin de buikholte.

Klachten

Een Burkitt-lymfoon (B-cel-lymfoom) in de buik kan misselijkheid veroorzaken. Duwt het gezwel het middenrif naar boven dan kan uw kind moeite krijgen met ademhalen. Soms veroorzaakt de tumor een darmafsluiting. Uw kind kan gaan braken, heeft geen ontlasting en zal direct geopereerd moeten worden.

Zit het B-cel-lymfoom in de hals of in het keel-, neus- of oorgebied, dan kan een grote pijnloze zwelling problemen geven met ademhalen en slikken.

Een T-cel-lymfoom ontstaat meestal in de borstholte waardoor uw kind last kan hebben van hoesten en benauwdheid. Ook kan één van de grote bloedvaten worden dichtgedrukt zodat de bloedtoevoer van en naar het hoofd, het hart of de longen in gevaar komt met als gevolg gestuwde halsaders en een opgezet, blauw getint gezicht. Is er uitbreiding naar het beenmerg dan kan uw kind door een tekort aan normale bloedcellen bleek zien, blauwe plekken hebben en moe zijn.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de plaats en het stadium en is intensief en zwaar. De behandeling bestaat bijna altijd uitsluitend uit chemotherapie, soms voorafgegaan door een operatie of in combinatie met radiotherapie.

Informatie bij VOKK

Klik hier voor de VOKK brochure.

Deel deze pagina op social media