Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

Hodgkin-lymfoom

De kwaadaardige lymfeklierziekte Hodgkin-lymfoom wordt in ons land jaarlijks bij 15-20, meestal oudere (boven de 10 jaar), kinderen vastgesteld, vaker bij jongens dan bij meisjes. Het beloop van de aandoening bij kinderen is vergelijkbaar met die bij volwassenen. De ziekte ontwikkelt zich tamelijk traag.

Bij een lymfoom gaat het om lymfocyten, een speciaal soort witte bloedcellen. Een van deze lymfocyten gaat een eigen leven leiden, deelt zich in een hoog tempo en vormt een tumor in een lymfeklier. Via het lymfesysteem kan deze tumor zich naar andere lymfeklieren verspreiden en zich soms ook uitbreiden naar organen en weefsels buiten het lymfesysteem.

Klachten

Een tumor in de hals geeft vrijwel geen klachten, een lymfoom in de borstholte kan aanleiding geven tot hoesten en benauwdheid. Het kan zijn dat uw kind, soms al lange tijd, last heeft van klachten als koorts, gewichtsverlies of nachtzweten. Andere veelvoorkomende klachten zijn jeuk, gebrek aan eetlust, vermoeidheid of sloomheid. Specifieke klachten zoals bloedarmoede, vocht achter de longen of pijn in de botten komen alleen voor in geval een uitbreiding naar andere organen.

Behandeling

Hodgkin-lymfoom wordt verdeeld in stadia die de behandeling bepalen. Operatie komt alleen aan de orde om de diagnose te stellen. De behandeling bestaat altijd uit chemotherapie al dan niet gecombineerd met radiotherapie. Anders dan bij volwassenen is men met bestraling van kinderen met Hodgkin-lymfoom uiterst terughoudend vanwege mogelijke late gevolgen.

Informatie bij VOKK

Klik hier voor de VOKK brochure.

 

 

Deel deze pagina op social media