Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

Acute lymfatische leukemie (ALL)

Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 120 kinderen ALL. ALL komt voor bij kinderen van alle leeftijden, met een piek rond het derde en vierde levensjaar.

Bij acute lymfatische leukemie is er sprake van een ongeremde deling en groei van lymfocyten, een bepaald soort witte bloedcellen. Daardoor is er geen ruimte meer voor de aanmaak van gezonde bloedcellen.

Klachten

Door een tekort aan gezonde witte bloedcellen kunnen de kinderen last hebben van steeds terugkerende infecties en koorts. De verminderde aanmaak van rode bloedcellen heeft bloedarmoede tot gevolg, waardoor de kinderen bleek gaan zien en zich vaak moe en lamlendig voelen. Bloedneuzen, snel optredende blauwe plekken, kleine puntvormige paarsrode plekjes en lang nabloedende wondjes zijn het gevolg van een tekort aan bloedplaatjes. Veel kinderen met leukemie hebben last van botpijnen. Dat komt omdat de druk in het beenmerg groot is en de onrijpe bloedcellen het botvlies prikkelen. Ten slotte kan er sprake zijn van opgezette lymfeklieren en een vergrote lever of milt.

Behandeling

Kinderen met ALL worden volgens een landelijk of internationaal protocol behandeld. De behandeling bestaat (altijd) uit combinaties van medicijnen die de celdeling remmen (chemotherapie) en duurt ongeveer twee jaar. Het eerste deel van de behandeling is het meest intensief. Kinderen met ALL die in een hoog-risicogroep zitten, komen soms in aanmerking voor een allogene stamceltransplantatie. Dat is een transplantatie met stamcellen uit het beenmerg, de navelstreng of het bloed van een gezonde donor. De bloedaanmaak en het afweersysteem van het kind worden dan vervangen door dat van de donor.

Informatie bij VOKK

Klik hier voor de VOKK brochure.

Deel deze pagina op social media