Waarom clean rooms?
Acute lymfatische leukemie (ALL), is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 110 kinderen de ziekte. Bij leukemie is er sprake van een ongeremde deling en groei van lymfocyten, een bepaald soort witte bloedcellen. Daardoor is er geen ruimte meer voor de aanmaak van gezonde bloedcellen. Leukemie wordt behandeld met chemotherapie. Maar niet bij alle kinderen slaat de behandeling aan.
Sommige kinderen met leukemie of een neuroblastoom komen in aanmerking voor immunotherapie. Dat is de nieuwste soort behandeling voor kanker waarbij de eigen afweer ingezet wordt tegen kanker. De kankercellen worden opgeruimd, terwijl gezonde cellen met rust worden gelaten. Deze behandeling kan alleen gemaakt worden in ‘clean rooms’. Dat zijn volledig steriele laboratoria, waar gespecialiseerde technici, onderzoekers en kwaliteitsmedewerkers werken.
Om celtherapie - een type immunotherapie - zelf te kunnen maken, heeft het Prinses Máxima Centrum een eigen faciliteit met vier clean rooms nodig. Zo wordt de overlevingskans van kinderen met ALL vergroot, met minder schade op de lange termijn.
Een game-changer voor veel kinderen
Celtherapie is een relatief nieuwe therapie. Onderzoekers in het Prinses Máxima Centrum werken eraan dat steeds meer kinderen ervoor in aanmerking kunnen komen.
Eén vorm van celtherapie, CAR T-celtherapie, wordt sinds 2019 gegeven aan kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL) bij wie andere behandelingen niet meer goed werken. Inmiddels zijn meer dan dertig kinderen met ALL behandeld met CAR-T in het Máxima. Ben je benieuwd hoe dit gaat? Bekijk dan deze video van Stef. Hij overleeft de leukemie dankzij CAR T-celtherapie.
Voor de kinderen bij wie CAR-T al heeft gewerkt is deze behandeling een game-changer: sommige ernstig zieke kinderen met ALL kunnen we nu zelfs genezen. Maar CAR T-celtherapie werkt nog niet bij elk kind dat ervoor in aanmerking komt. Wetenschappers in het Prinses Máxima Centrum onderzoeken of er een gemene deler is bij de kinderen bij wie de therapie wel aanslaat. Ook onderzoeken ze of CAR-T in de toekomst ook toepasbaar is als behandeling voor kinderen met een solide of hersentumor.
Bovenop het researchgebouw
In juni dit jaar werd het startsein gegeven voor het bouwen van een zesde en zevende verdieping bovenop het researchgebouw van het Máxima. Daar moet ook de celtherapiefaciliteit worden gerealiseerd. Adeel Saleem verhuisde uit London om de nieuwe faciliteit te leiden. Hoe dat gaat, vertelt hij hier.
Zó kun jij meehelpen
Wil jij in actie komen, dan kun je hier een eigen actie starten óf doneren. Of je nu cupcakes bakt en verkoopt, een bingo organiseert óf een online rommelmarkt opzet: alle leuke acties zijn welkom. Je kunt acties van anderen bekijken, of een persoonlijke sponsorpagina aanmaken door een actie te starten en deze te delen in je buurt-, of vrienden-app. Ook leuk: doe mee aan de KiKa Korte Broek actie. Draag van 19 t/m 23 december je korte broek om aandacht te vragen én geld op te halen voor kinderen met kanker.
Meer weten over Missie 538? Klik hier.