Medisch directeur en kinderoncoloog Rob Pieters vertelt: ‘Na het bombardement op het kinderziekenhuis in Kiev staat de continuïteit van de behandeling van de kinderen met kanker daar sterk onder druk. En voor de behandeling van kanker is het juist noodzakelijk om geen vertraging op te lopen. Het Prinses Máxima Centrum blijft hulp bieden. Door contacten met de wereldwijde netwerkorganisatie voor kinderkanker, de internationale vereniging van patiëntenorganisaties en het Supporting Action For Emergency Response-netwerk (SAFER). Via dit netwerk wordt de opvang van Oekraïense kinderen met kanker binnen Europa gecoördineerd.’ Het Máxima heeft een International Patient Office dat de komst en het verblijf van de Oekraïense kinderen organiseert.
Cruciale rol voor tolken
‘Meteen na de raketaanval op het kinderziekenhuis in Kiev is internationaal overleg gestart over hoe we kunnen helpen’ vertelt manager zorg Linda de Koning. ‘De continuïteit van de behandeling van de kinderen met kanker is heel belangrijk. Op het moment van aanval waren daar 135 kinderen opgenomen voor hun oncologische behandeling. Deze week komen er drie kinderen naar ons toe. Een ander kind is nog niet fit genoeg om te kunnen vliegen en moet eerst aansterken voor het ook naar ons toe kan komen.’ Bij de zorg voor eerdere Oekraïense gezinnen heeft het Máxima ervaren dat de tolken een cruciale rol spelen. Daarom helpen de tolken vanaf het moment dat de nieuwe kinderen en hun familie aankomen met de communicatie.
Hulpactie sinds maart 2022
Vanwege de oorlog in Oekraïne is het Prinses Máxima Centrum een hulpactie in maart 2022 gestart. Met twee hulpvluchten zijn in totaal 52 kinderen naar Nederland gebracht. In de periode daarna zijn kinderen met kanker, vaak met hun moeder of ouders, ook zelf naar Utrecht gereisd. Inmiddels zijn in totaal 121 kinderen in het Máxima behandeld. Enkele kinderen zijn weer teruggegaan naar Oekraïne. Zes kinderen zijn overleden. Anderen zijn langdurig opgenomen vanwege bijvoorbeeld een stamceltransplantatie. Verreweg de meeste kinderen zijn in dagbehandeling of in nazorg en verblijven dus in Nederland.