De alliantie ‘EU CAN KIDS’ (European Alliance for a Childhood Without Cancer) die het KiTZ en het Prinses Máxima Centrum in 2021 sloten, wordt hiermee uitgebreid met nog een Europese partner. Het EU CAN KIDS onderzoekfonds zal jaarlijks 3 miljoen euro aan financiering ontvangen. Doel is om een beslissende impuls te geven aan het Europese kankeronderzoek voor kinderen om therapieën te ontwikkelen met minder bijwerkingen die specifiek zijn toegesneden op kinderen.
Aanwezigheid Koningin
De ondertekening in het Mauritshuis in Den Haag vond plaats in aanwezigheid van Koningin Máxima, naamgeefster van het Prinses Máxima Centrum. Haar aanwezigheid onderstreepte het belang van de toewijding van de onderzoekscentra om kinderen met kanker in heel Europa te helpen en vormt een steun in de rug voor het succes van de samenwerking tussen de drie centra.
Europese cijfers
Elk jaar krijgen 21.000 kinderen en jongeren in Europa de diagnose kanker. Ruwweg één op de vijf kan niet worden genezen met de huidige standaardtherapieën en meer dan 7.000 overleven het niet. Jonge kankerpatiënten hebben bovendien te maken met aanzienlijke langetermijngevolgen van behandelingen: tegen 2025 zullen er in Europa naar verwachting meer dan een half miljoen overlevenden van kanker bij kinderen en jongeren zijn, van wie meer dan de helft hinder zal ondervinden van langetermijneffecten die zijn gerelateerd aan behandelingen.
Uitwisseling
EU CAN KIDS wil nieuwe behandelmethoden in immunotherapie en doelgerichte therapie voor kinderen bevorderen en patiëntspecifieke laboratoriummodellen ontwikkelen. Hiermee kunnen tumoren van individuele patiënten worden gerepliceerd in het laboratorium, waarbij vooraf reacties op specifieke medicijnen kunnen worden getest. Het uitbreiden van de infrastructuur en het stimuleren van toptalent in het onderzoek naar kinderkanker zijn eveneens belangrijke prioriteiten van de samenwerking. Deze initiatieven zullen ook het grensoverschrijdend uitwisseling van geanonimiseerde patiëntgegevens en tumormonsters voor onderzoek ondersteunen.
Grensverleggende projecten
‘Sinds de oprichting van onze alliantie zijn we 29 grensverleggende onderzoeks- en infrastructuurprojecten gestart, voor een totaalbedrag van 5 miljoen euro. Door onze samenwerking konden we administratieve en financiële hindernissen overwinnen,’ legt René Medema, Chief Scientific Officer van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, uit. ‘Samen doen we onder andere onderzoek naar nieuwe behandelingen voor kinderleukemie, onderzoeken we de oorzaken van bijzonder agressieve solide tumoren en zoeken we naar manieren om de lange-termijnbijwerkingen van kankertherapieën voor kinderen te verminderen.’
Bij de ondertekening van de alliantie in Den Haag sprak ook de 17-jarige Evy. Zij benadrukte het belang van moderne gepersonaliseerde diagnostische en therapeutische opties voor jonge kankerpatiënten. Evy was 14 toen bij haar leukemie werd vastgesteld. Nadat standaardtherapieën niet langer effectief voor haar waren, kon ze worden ingeschreven in een klinische studie met een cellulaire immunotherapie en zijn de leukemiecellen nu verdwenen. Ze is nu ambassadeur voor T2evolve, een initiatief dat de ontwikkeling van immunotherapieën wil versnellen en de toegang ertoe wil verbeteren. Ze is ook lid van de kinderadviesraad van het Prinses Máxima Centrum.
KiTZ
‘Moderne kankertherapieën met minder bijwerkingen zijn vooral cruciaal voor kinderen en adolescenten, ook al zijn de totale aantallen veel lager dan bij volwassenen,’ zegt Stefan Pfister, directeur van KiTZ, afdelingshoofd van het Duitse Centrum voor Kankeronderzoek en kinderoncoloog in het Universitair Ziekenhuis Heidelberg. Hij ziet een dringende behoefte aan actie in de kinderoncologie en het kankeronderzoek: ‘De genezingspercentages voor jonge kankerpatiënten zijn de afgelopen 20 tot 30 jaar nauwelijks verbeterd, deels omdat er geen commerciële stimulans is om nieuwe therapieën te ontwikkelen. Academisch onderzoek wijst daarom de weg, maar is afhankelijk van samenwerking en gedeelde middelen om een moderne, grensoverschrijdende kinderoncologie op te bouwen, zodat kinderen in heel Europa zo snel mogelijk toegang krijgen tot nieuwe behandelingen.’
Institut Curie
De opname van het Franse Institut Curie als derde kenniscentrum in de alliantie ‘EU CAN KIDS’ betekent dan ook een belangrijke stap voorwaarts in de versterking van de Europese kinderoncologie, zegt Olivier Delattre, directeur van het SIREDO kindercentrum in het Institut Curie: ‘Als toonaangevend centrum voor fundamenteel onderzoek en als uitgebreid kankercentrum ontwikkelt het Institut Curie geavanceerde strategieën voor onderzoek en behandeling van kinderkanker. We zijn verheugd om samen te werken met het Hopp Kinderkankercentrum in Heidelberg en het Prinses Máxima Centrum in Utrecht om de basis te leggen voor de toekomst van grensoverschrijdende kinderkankerzorg.’