Osteonecrose, ook wel botnecrose, komt 5-9% voor bij alle leeftijdsgroepen. Voor 30% komt dit voor bij adolescenten tussen de 15 en 18 jaar. Het ontstaan van osteonecrose is vaak een gevolg van het gebruik van dexamethason. Osteonecrose kan voor veel pijn zorgen en kunnen er beperkingen in het functioneren worden ervaren.
Symptomatische osteonecrose (ON) wordt gedefinieerd als persisterende pijn in de extremiteiten/heupen, niet gerelateerd aan recent vincristine gebruik, in combinatie met karakteristieke afwijkingen op magnetic resonance imaging (MRI). Het met name voor bij patiënten met acute lymfatische leukemie of non-Hodgkin lymfoom die worden behandeld middels corticosteroïden en asparaginase.
De ernst van ON kan worden uitgedrukt met behulp van de Ponte di Legno Toxicity Working Group criteria (PTWG criteria).
Tot de risicogroep voor het ontwikkelen van osteonecrose behoren kinderen met een leeftijd hoger dan 10 jaar (met name 15-18 jaar). Andere risicofactoren die in de literatuur genoemd worden, maar minder onomstotelijk vaststaan, zijn: vrouwelijk geslacht, hogere BMI, hogere cumulatieve dosis corticosteroïden en hyperlipidemie.
Door een fysiotherapeut in het Prinses Máxima centrum wordt er gekeken naar beperkingen in alledaagse activiteiten en gewrichtsmobiliteit. Er wordt advies gegeven over de mate van belasting en het opbouwen van fysieke activiteiten. Als (kinder)fysiotherapeut in de eerste lijn kan je, afhankelijk van de hulpvraag, werken aan spierversterkende oefeningen waardoor er minder belasting op het bot plaats vindt. Daarnaast kan je een kind leren om zijn fysieke belasting te reguleren waardoor er mogelijk minder klachten worden ervaren.