Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

Bouw verbindingsbrug tussen Prinses Máxima Centrum en Wilhelmina Kinderziekenhuis gestart

11 december 2017

Tussen de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum en het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht wordt de komende weken een kleurrijke brugverbinding aangelegd. De brug wordt gebruikt om zieke kinderen van het ene naar het andere ziekenhuis over te brengen. Na de verhuizing blijft het Prinses Máxima Centrum gebruik maken van de faciliteiten van het UMC Utrecht op het gebied van radiologie, kinder-operatiekamers en Intensive Care. Met het oog hierop worden binnen het UMC Utrecht nieuwe kinder-OK’s en ruimten voor Intensive Care gebouwd.

De brug, met een lengte van 160 meter en een hoogte van bijna 5 meter, moet op een logistiek lastige locatie worden gebouwd. De werkzaamheden overkruisen een busbaan en een trambaan (van de toekomstige Uithoflijn). Ook worden de hoofdingang van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) en die van de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum gepasseerd. Om te zorgen voor de veiligheid van bezoekers en patiënten is de parkeergelegenheid rond het WKZ tijdelijk verplaatst naar locaties elders op het Utrecht Science Park en worden bezoekers met pendelbussen tussen de parkeerruimte en hoofdingang vervoerd. 

Diana Monissen, voorzitter Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum, is blij met deze volgende mijlpaal in de aanloop naar de ingebruikname in mei 2018. ‘’Onze droom, gecentraliseerde zorg voor kinderen met kanker in combinatie met topresearch, komt zo weer dichterbij. Dat alles met het doel om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven.’’

Mirjam van Velthuizen, Raad van Bestuur van het UMC Utrecht: “De brugverbinding verbindt beide organisaties niet alleen in fysieke zin, maar staat symbool voor de (toekomstige) samenwerking. De beste zorg waarbij kind en hun familie centraal staan, nu en in de toekomst.” 

Planning
Volgens de planning wordt op donderdag 14 december en vrijdag 15 december het brugdeel aan de zijde van het WKZ ingerold. Op zaterdag 16 december gebeurt dit met het aansluitende bochtstuk. In de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 december wordt het deel aan de kant van het Prinses Máxima Centrum ingehesen. Aansluitend volgt gelijk het laatste middenstuk. Voor de kerstvakantie zal de gehele brug fysiek op zijn plaats liggen. In januari 2018 volgt dan de verdere afbouw. Alle data zijn, mede gezien de weersomstandigheden, onder voorbehoud.

Samenwerking Prinses Máxima Centrum en UMC Utrecht 
De brug maakt de samenwerking tussen beide ziekenhuizen extra zichtbaar. Ons centrum en het UMC Utrecht werken sinds eind 2014 op tal van fronten samen om kinderen met kanker de beste zorg te bieden. Zo is er ook samenwerking op het gebied van onderzoek en bij het werven van medewerkers. Onlangs zijn we de landelijke wervingscampagne ’Ga je mee?’ gestart om te kunnen voorzien in de vacatures op het gebied van OK, IC en Radiologie. 

Foto gemaakt door Mart Stevens en artist impression gemaakt door Liag architecten & bouwadviseurs.

Deel deze pagina op social media