Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

Chemotherapie

Chemotherapie heeft tot doel de kankercellen te doden. De meeste middelen behoren tot de klassieke cytostatica: medicijnen die de celdeling remmen.

Er zijn ook andere middelen, zoals proteïnekinaseremmers (bijvoorbeeld Glivec) en monoklonale antilichamen (bijvoorbeeld rituximab). Om de kanker zo effectief mogelijk te bestrijden, krijgt uw kind meestal meerdere soorten middelen. Naar immunotherapie met vaccins wordt momenteel onderzoek gedaan.

Op de pagina van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) vindt u informatie over de meest gebruikte chemotherapiemiddelen bij kinderen met kanker. Deze informatie staat ook op de medicijnkaarten voor de Dagboekagenda die uw kind bij het stellen van de diagnose krijgt.

Informatie bij VOKK

De VOKK heeft een boekje, genaamd Chemo-Kasper, wat uitleg geeft over chemotherapie voor kinderen. Klik hier om het boekje te bestellen. Het boekje is ook online te lezen, klik om de online versie te openen.

Ondersteunende medicijnen

Chemotherapie en radiotherapie hebben naast het gewenste effect op de tumorcellen ook effect op de bloedcellen, de slijmvliezen, de huid en de haargroei van uw kind. Het gevolg is een tekort aan bloedcellen, haaruitval, misselijkheid/braken, moeheid en verminderde weerstand met risico op infecties. Tijdens de behandeling krijgt uw kind daarom soms extra, ondersteunende medicijnen.

Op de pagina van de VOKK vindt u een overzicht van de meest voorkomende ondersteunende medicijnen. Ook middelen ter voorkoming van afstoting in het geval uw kind een beenmergtransplantatie heeft ondergaan, zijn opgenomen.

Deel deze pagina op social media