Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

Hoe ziet de nieuwbouw er uit?

Samen met zo’n 100 experts uit de praktijk, zoals medische professionals, onderzoekers uit de kinderoncologie en ouders van kinderen met kanker, is hard en enthousiast gewerkt aan de totstandkoming van het ontwerp voor de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum. De patiënten en hun ouders spelen op deze manier een actieve rol in het mede beoordelen van de kwaliteit van de bouwplannen vanuit het perspectief van kind en gezin.

Ouder-Kind-Eenheid

Ouder-Kind-Eenheid (OKE): Zowel het kind als de ouders beschikken over een eigen verblijfsruimte. De flexibele wand tussen beide ruimten kan naar behoefte open of dicht worden gedaan. Hierdoor beschikken ook de ouders over een ruimte waar ze, wanneer het kind rust of slaapt, gesprekken kunnen voeren en zelf kunnen overnachten. Alle Ouder-Kind-Eenheden beschikken over een eigen buitenruimte.

De basis voor het Voorlopig Ontwerp is het Programma van Eisen, waarin de werkprocessen op hoofdlijnen zijn beschreven. Ook is vastgesteld welke ruimten nodig zijn en waar de ruimten zich in het gebouw moeten bevinden om het werkproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Kopvol Architecture and Psychology heeft in een eerder stadium een rapport opgesteld waarin de kwaliteitseisen zijn vastgesteld voor het zorggedeelte van het gebouw. Ook heeft Kopvol onderzoek gedaan naar het ‘ontwikkelingsgerichte gebouw’. In dit kader zijn 5 ontwerpuitgangspunten opgesteld waarmee de gebouwde omgeving de genezing en ontwikkeling van kinderen met kanker proactief kan ondersteunen: 

  • De ouders en het kind verblijven gedurende de opname in het Centrum dicht bij elkaar door middel van de Ouder-Kind-Eenheid.
  • De ‘1-minuut regel’ is toegepast voor voorzieningen die de gezondheid en levenskwaliteit bevorderen. Op 1 minuut lopen van de Ouder-Kind-Eenheid bevinden zich voorzieningen, zoals een gemeenschappelijke buitenruimte en koffie- en theevoorzieningen. Ouders zijn dus als het nodig is, snel terug bij hun kind.
  • Het gebouw beschikt over veel daglicht en openheid door het gebruik van duidelijke zichtlijnen en vides tussen de verdiepingen.
  • Om te zorgen voor voldoende afleiding en beweging voor het kind, is het gebouw voorzien van verschillende open ruimten waar het kind zich kan vermaken.
  • Het gebouw beschikt over zo veel mogelijk leeftijdsgebonden voorzieningen, zodat ieder kind zijn eigen ontwikkeling kan doormaken.  

Ontwerp nieuwbouw

Architectenbureau LIAG heeft een gebouwontwerp gemaakt waarin de beleving van het kind centraal staat. Elke leeftijdscategorie krijgt een eigen plek waardoor de sociaal-emotionele ontwikkeling optimaal gestimuleerd wordt. Het filmpje en een aantal tekeningen van de nieuwbouw geven een goede indruk van de toekomstige situatie. Het gaat hier om zogenaamde 'artist impressions' dus de werkelijkheid komt er toch iets anders uit te zien.

Gebouwontwerp & film zijn gemaakt door LIAG architecten en bouwadviseurs.

 

Deel deze pagina op social media